Reizen met uw hond naar Spanje

  • Geplaatst op
  • Door Mark
  • Geplaatst in autobench
  • 0

Regels en wetgeving voor reizen met uw hond naar Spanje.

Gaat u op vakantie naar Spanje of komt u door Spanje onderweg naar uw bestemming? Dan is het belangrijk om de wetten en regelgeving te kennen van Spanje met betrekking tot het reizen met honden.

Lees voordat u op reis gaat met uw hond, onderweg bent in Nederland of naar een bestemming in een land binnen de EU het volgende artikel met algemene informatie.

algemene informatie

 

Wetten en regelgeving in Spanje

In Spanje gelden de standaard Europese voorschriften:

Europees paspoort, een Europees paspoort voor gezelschapsdieren dient door een erkende dierenarts zijn ingevuld en dient in uw bezit te zijn als u naar of in het buitenland(EU) reist met uw hond.

 

Elektronische chip, sinds juli 2004 is het verplicht uw hond te kunnen identificeren aan de hand van een chip of tattoo, sinds juli 2011 is het verplicht uw hond te kunnen identificeren als u in of naar het buitenland(EU) reist.

 

Rabiës vaccinatie, uw hond dient aantoonbaar een geldige één of meerjarige rabiës vaccinatie te hebben gehad.

 

Puppy’s, Het is niet toegestaan om honden jonger dan 3 maanden in te voeren. Omdat puppy’s pas vanaf 12 weken gevaccineerd mogen worden en er 21 dagen wachttijd geld kunnen puppy’s pas  vanaf een leeftijd van 3 maanden ingevoerd worden mits deze tijdig en aantoonbaar zijn gevaccineerd.

 

Aantal honden, het is niet toegestaan om zonder geldige papieren 5 of meer honden te vervoeren in of naar het buitenland (EU).  Voor de wet- en regelgeving valt dit onder de categorie "commercieel verkeer". Instanties gaan ervan uit dat de honden zijn bedoeld voor de verkoop hiervoor gelden andere regels.

Reist u met 5 of meer honden door of naar een EU-land om deel te nemen aan bijvoorbeeld een wedstrijd of show dient aantoonbaar te maken dat u valt onder de regeling voor niet-commercieel verkeer van gezelschapsdieren.

Hiervoor moet je als eigenaar een exportaanvraag indienen bij de NVWA: neem hiervoor bijtijds contact op via 0800-0488. De NVWA dierenarts komt binnen 24 uur voor vertrek bij je langs, controleert de honden en geeft dan een gezondheidsverklaring en een (Traces) certificaat af dat 4 maanden geldig is.
Er kan dan met die honden 4 maanden lang binnen de EU gereisd worden, zolang de rabiësvaccinaties geldig zijn.

Het doel van uw reis dient ten allentijden aantoonbaar worden gemaakt aan de NVWA dierenarts middels bijvoorbeeld een inschrijvingsbewijs van een wedstrijd of show.

 

Specifieke regels voor Spanje.

Spanje heeft strikte eisen met betrekking tot het invoeren van bepaalde (potentieel gevaarlijke) hondenrassen. Deze kunt u alleen het land in meenemen als u voldoet aan de voorwaarden. Deze eisen zijn vastgelegd in de Spaanse wet.
Welk honden rassen worden als potentieel gevaarlijk gezien?

 

    Pit Bull Terrier

    Staffordshire Bull Terrier

    American Staffordshire Terrier

    Rottweiler

    Dogo Argentino

    Fila Brasileiro

    Tosa Inu

    Akita Inu

 

Let op! Ook alle kruisingen met deze rassen vallen hieronder.


Ook zijn er bepaalden uiterlijke kenmerken waardoor een hond als potentieel gevaarlijk word gezien. Als uw hond aan het grootste deel van de volgende eisen voldoet is het verstandig eerst contact op te nemen met de ambassade van Spanje of de gemeente in Spanje waar uw bestemming ligt.
Kenmerken:

 

-Sterk gespierd, imposant voorkomen, robuust, atletische bouw, lenig, krachtig, hoge weerstand.

-Uitgesproken karakter en van grote moed.

-Kort haar.

-Omtrek thorax tussen de 60 en 80 cm, hoogte van het kruis tussen de 50 en 70 cm en met een gewicht van meer dan 20 kg.

-Grote kop, robuust, met een grote en brede schedel en gespierde, bolvormige wangen. Grote en krachtige kaken, de robuuste bek is breed en diep. Brede en korte gespierde nek.

-Gevulde borst, breed, groot en diep, gebogen ribben, korte en gespierde ribbenkast.

-Parallelle voorpoten, recht en krachtig, achterpoten zeer gespierd, met relatief lange poten, licht gehoekt.

 

Dieren die in het verleden gevaarlijk of agressief gedrag hebben vertoont vallen hier ook onder.
Wilt u toch met een dergelijke hond naar Spanje reizen dan moet je aan de volgende strenge voorwaarden voldoen:

-Zoals alle honden dienen ook deze honden gechipt en geïdentificeerd te worden middels een geldig EU-hondenpaspoort.

-Inschrijving van de hond in het Gemeentelijke Register van Potentieel Gevaarlijke Dieren in Spanje, nodig om een vergunning te verkrijgen.

-Voorwaarden voor een vergunning aanvragen bij de gemeente:

 

-18+ jaar

 

-Geen strafblad bezitten voor de volgende delicten: doodslag, marteling, toebrenging van letsel, delicten tegen de seksuele vrijheid of delicten gerelateerd aan drugshandel of associatie met gewapende bendes. Tevens dient er geen juridisch besluit tegen de aanvrager te bestaan waarin hem het recht is ontzegd op het houden van potentieel gevaarlijke dieren. Dit dient te worden aangetoond middels de presentatie van een politiecertificaat met jurisdictie, betrekking hebbende op de districten waar de eigenaar van het dier gedurende de laatste twee jaar heeft gewoond. (Verklaring Omtrent Gedrag (VOG NP) kan worden aangevraagd bij uw gemeente. Zij zullen deze weer aanvragen bij de screeningsautoriteit Justis http://www.justis.nl/)

 

-Beschikken over de fysieke capaciteit en de psychologische geschiktheid tot het houden van gevaarlijke dieren. Dit punt dient te worden aangetoond door middel van overlegging van certificaten (certificaat van lichamelijk vermogen, certificaat van psychologische geschiktheid) uitgegeven door geautoriseerde centra in Spanje. Bij de gemeente van uw bestemming kunt u een lijst met geautoriseerde centra opvragen.

 

-Polisbewijs van aansprakelijkheidsverzekering (seguro de responsabilidad civil “burgerlijke verantwoordelijkheidsverzekering”) voor schade aan derden, met een dekking van minstens € 120.000.

 

Veiligheidsmaatregelen (verplichte op straffe van boete en/of inbeslagname hond):
Indien een potentieel gevaarlijk dier zich in een publieke ruimte bevindt, dient de eigenaar of de verantwoordelijke persoon de vergunning van de eigenaar bij zich te hebben, alsmede het Spaanse certificaat van inschrijving van het dier in het gemeentelijk register. Daarnaast dient het dier de juiste muilkorf te dragen en te allen tijde aangelijnd te zijn door middel van een riem of ketting van maximaal 2 meter. Een persoon mag niet meer dan één hond bij zich hebben in een openbare ruimte.
Potentieel gevaarlijke dieren die zich bevinden in een afgescheiden open ruimte (terras, eigen terrein, patio, tuin, etc.) dienen aangelijnd te zijn, tenzij ze zich bevinden in een goed afgesloten hok of verblijfruimte. De eigenaar is verplicht de ontvreemding of het kwijtraken van een potentieel gevaarlijk dier binnen 48 uur door te geven aan het gemeentelijk register.
Als aan al die strenge voorwaarden is voldaan mag u met uw hond naar Spanje reizen.

 

Zwemmen is voor honden op veel plekken streng verboden, hier staan boetes tot €500,00 op. Informeer altijd bij de lokale autoriteiten of campinghouders of het toegestaan is voor de hond om te zwemmen.


Heeft u 2 of meer honden bij u dan dienen deze vervoert te worden in de kofferruimte in een bench of achter een hondenrek of net.

 

Advies

Ondanks dat het niet verboden is om in Spanje 1 hond op de achterbank of voorstoel te vervoeren, is het toch sterk aan te raden dat als u met uw hond(en) naar Spanje reist u altijd een hondengordel, bench of hondenrek gebruikt. Dit vergroot de veiligheid voor u, de inzittenden en uw hond(en) significant. Daarbij komt dat u door Frankrijk reist als u met de auto gaat, hier gelden weer andere specifieke regels.

 

Hondengordels

Autobench

Reisbenches
 

Let op: regels gelden ook als u op doorreis bent!

 

Reist u door een ander land onderweg naar Spanje?

Bekijk hier de specifieke regels voor de volgende landen:

Frankrijk

Zwitserland

Duitsland

Italië

Polen

Tsjechië

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »