Autobench logo

Wat te doen bij honden met teken

Inleiding

Dat teken vervelende beestjes zijn weten we wel! Maar hoe zit dat nou met teken en je hond. Is dat hetzelfde als bij mensen? In deze blog gaan we daar wat verder op in.
Wat te doen bij honden met teken
Auteur: Marina Vink 11-04-2024

Inhoud

Als je een hondenbezitter bent, is de kans groot dat je wel eens een teek gezien hebt. Deze kleine parasieten kunnen niet alleen jouw en je hond irriteren, maar kunnen ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken als ze niet op tijd worden behandeld. Laten we eens dieper ingaan op teken bij je hond, hoe je ze kunt herkennen, voorkomen en behandelen.

Wat is een teek?

Teken zijn kleine spinachtige parasieten die zich voeden met het bloed van dieren en mensen. Ze zijn vooral actief in warme en vochtige omgevingen, zoals weilanden, bossen en tuinen. Teken hechten zich vast aan de huid van hun gastheer en voeden zich vervolgens met bloed, wat kan leiden tot irritatie of infecties.

Je hond checken op teken

Het is belangrijk om regelmatig je hond te controleren op teken, vooral na een wandeling. Teken zijn vaak moeilijk te zien vanwege hun kleine formaat. Teken houden van warme plekjes en nestelen zich daarom vaak aan de binnenkant en rondom de oren, de kop en nek, tussen de poten en tenen en onder de staart. Als je een teek ontdekt, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen om de kans op ziekten te minimaliseren.

Teken voorkomen

Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat je hond teken krijgt. Een effectieve manier om teken te voorkomen is door het gebruik van teekwerende producten zoals speciale halsbanden, sprays of spot-on behandelingen die teken afweren. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig het gras in je tuin te maaien en bladeren op te ruimen, aangezien teken zich graag verschuilen in hoog gras en bladerhopen.

Teken behandelen

Als je ontdekt dat je hond gebeten is door een teek, is het belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kan met een speciale tekentang door de teek voorzichtig bij de kop vast te pakken en deze langzaam en gelijkmatig uit de huid van je hond te trekken. Zorg ervoor dat je de teek niet fijnknijpt, omdat dit het risico op overdracht van ziekten kan vergroten.

Na het verwijderen van de teek, is het raadzaam om het gebied rond de beet schoon te houden om infectie te voorkomen. Houd vervolgens de beet in de gaten en let op tekenen van infectie, zoals roodheid, zwelling of pusvorming. Als je vermoedt dat de beet geïnfecteerd is, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts voor verdere behandeling.

Hier nog een paar leuke fabels over teken!

 

1. De teek valt vanuit een boom naar beneden.
-> Teken bevinden zicht juist vaak op de grond,
in bijvoorbeeld gras en bladeren.

 

2. Alleen met een rode kring naar de huisarts. ( bij mensen )
-> De ziekte van Lyme kan zich ook uiten in een vlekachtige verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen. Ga dus naar de huisarts bij een rode ring en/of bij een vlekachtige verkleuring.

 

3. Het verwijderen moet altijd met een draaiende beweging
-> Met een tekentang kun je de teek er voorzichtig uittrekken. Dit kan zowel draaien of trekken zijn. 
Wees er wel snel bij om de kans op ziektes te verminderen.

 

4. Teken komen niet in de stad voor
-> Teken bevinden zich in groene omgevingen,
dus ook in groene stadsdelen. 

 

5. Het is belangrijk de hele teek te verwijderen.
-> Als er na het verwijderen nog een stukje van de kop in de huid achterblijft, is dit ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Hierna kun je het beetwondje ontsmetten. Maar is wel verstandig dit extra goed in de gaten te houden!

Voor jóúw Hond.
Achteraf betalen als optie
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
ideal payment method mastercard payment method visa payment method paypal payment method in3 payment method bancontact payment method