Autobench logo

Foute puppyhandel

Inleiding

Foute puppyhandel
Foute puppyhandel
Auteur: Patrick 18-11-2021

Inhoud

Foute puppyhandel

Bent u van plan om een puppy te kopen? Dan is het belangrijk dat u goed oplet waar u uw puppy koopt. In Nederland worden jaarlijks 150.000 honden verkocht waarvan grotendeels pups. Van nog een te groot aantal van deze pups is niets bekend. Er bestaat een grote kans dat deze jonge hondjes uit een 'puppyfabriek' komen uit Oost-Europa, waar de leefomstandigheden erg slecht zijn. In deze fabrieken worden er zoveel mogelijk hondjes geproduceerd tegen een zo laag mogelijke kostprijs en dat brengt grote risico's met zich mee. Niet alleen voor de puppy's, maar ook voor de teefjes die constant nieuwe nestjes met puppy's moeten produceren.

Gevolgen van de foute handel

Er is een grote kans dat een hond die voortkomt uit de productie van een malafide puppyhandelaar gedrags- en gezondheidsproblemen ontwikkeld. Een gevolg van slechte socialisatie kan zijn dat een hond gestoord of erg afwijkend gedrag kan gaan vertonen. Wanneer een hond extreem druk of extreem rustig is wordt dat vaak toegeschreven aan zijn karakter, maar dit kan ook het gevolg zijn van een gebrekkige opvoeding of fysieke beperking waar de honden mee te maken krijgen bij een foute puppyhandelaar. Daarnaast zijn er ook nog de gevolgen van een verzwakt immuunsysteem die soms op latere leeftijd pas zichtbaar worden.

Naast dat de puppy's onder erbarmelijke omstandigheden op de wereld komen, zijn er natuurlijk ook nog de teefjes die onder deze omstandigheden moeten leven. De teefjes worden gehouden in te krappe hokken, zonder daglicht, slechte ventilatie, geen verwarming en erg slechte hygiëne. De teefjes leven met gigantisch veel stress en onrust met alle gevolgen van dien. Dan te bedenken dat deze honden soms wel drie nestjes per jaar moeten produceren, terwijl een normaal teefje niet meer dan één nest per jaar krijgt.

 

Checklist

Om te voorkomen dat u een hond koopt bij een foute handelaar heeft de dierenbescherming een checklist opgesteld waar u op moet letten bij het kopen van een puppy:

- Neem geen contact op als de advertentie geen duidelijke foto's en informatie van het nestje en van de ouderdieren biedt.

- Zoek op het internet naar de naam, nickname, e-mailadres en telefoonnummer van de handelaar. De kans is groot dat eventueel eerder gedupeerde klanten hun ongenoegen kenbaar hebben gemaakt op het internet.

- Controleer de reputatie van de handelaar. Foute handelaren hebben vaak geen handelsgeschiedenis of het wordt juist zichtbaar dat ze meerdere nesten hondenrassen verhandelen.

- Kopieer en plak de advertentietekst in Google. Uit de resultaten zal blijken of dezelfde tekst verder te vinden is op het internet en het dus een grootschalige aanbieder is.

- Neem altijd eerst per mail of schriftelijk contact op. Hierdoor creëer je tijd voor jezelf om over je keuze na te denken en je hebt bewijs van contact, indien nodig.

- Ga minimaal twee keer langs bij het nest voordat je een puppy mee naar huis neemt. Een goede fokker of handelaar staat hiervoor open.

- Maak het geld of via een bankrekening in plaats van contant. Op deze manier heb je bewijs van aankoop en de correcte naam en adresgegevens.

- Neem alleen een hond die gechipt is en geregistreerd staat op de naam van de fokker of handelaar.

 

Het is dus erg belangrijk om goed na te denken over de afkomst van de puppy voordat je hem aanschaft. Ga je bij een nestje kijken let dan goed op en denk aan de bovenstaande punten. Helaas zijn de foute puppyhandelaren nog steeds actief, maar hopen wij op deze manier de mensen alerter te maken bij de aanschaf van een puppy.

Voor jóúw Hond.
Achteraf betalen als optie
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
ideal payment method mastercard payment method visa payment method paypal payment method in3 payment method bancontact payment method