Reizen met uw hond naar Duitsland

  • Geplaatst op
  • Door Mark
  • Geplaatst in autobench
  • 0

Wet en regelgeving voor het reizen met uw hond naar, of op doorreis door, Duitsland.

Gaat u op vakantie naar Duitsland of komt u door Duitsland onderweg naar uw bestemming? Dan is het belangrijk om de wetten en regelgeving te kennen van Duitsland met betrekking tot het reizen met honden. Lees voordat u op reis gaat met uw hond, onderweg bent in Nederland of naar een bestemming in een land binnen de EU het volgende artikel met algemene informatie.

algemene informatie

 

Wetten en regelgeving in Duitsland

In Duitsland gelden de standaard Europese voorschriften:

Europees paspoort, een Europees paspoort voor gezelschapsdieren dient door een erkende dierenarts zijn ingevuld en dient in uw bezit te zijn als u naar of in het buitenland(EU) reist met uw hond.

 

Elektronische chip, sinds juli 2004 is het verplicht uw hond te kunnen identificeren aan de hand van een chip of tattoo, sinds juli 2011 is het verplicht uw hond te kunnen identificeren als u in of naar het buitenland(EU) reist.

 

Rabiës vaccinatie, uw hond dient aantoonbaar een geldige één of meerjarige rabiës vaccinatie te hebben gehad.

 

Puppy’s, Het is niet toegestaan om honden jonger dan 3 maanden in te voeren. Omdat puppy’s pas vanaf 12 weken gevaccineerd mogen worden en er 21 dagen wachttijd geld kunnen puppy’s pas  vanaf een leeftijd van 3 maanden ingevoerd worden mits deze tijdig en aantoonbaar zijn gevaccineerd.

 

Aantal honden, het is niet toegestaan om zonder geldige papieren 5 of meer honden te vervoeren in of naar het buitenland (EU).  Voor de wet- en regelgeving valt dit onder de categorie "commercieel verkeer". Instanties gaan ervan uit dat de honden zijn bedoeld voor de verkoop hiervoor gelden andere regels.

Reist u met 5 of meer honden door of naar een EU-land om deel te nemen aan bijvoorbeeld een wedstrijd of show dient aantoonbaar te maken dat u valt onder de regeling voor niet-commercieel verkeer van gezelschapsdieren.

Hiervoor moet je als eigenaar een exportaanvraag indienen bij de NVWA: neem hiervoor bijtijds contact op via 0800-0488. De NVWA dierenarts komt binnen 24 uur voor vertrek bij je langs, controleert de honden en geeft dan een gezondheidsverklaring en een (Traces) certificaat af dat 4 maanden geldig is.
Er kan dan met die honden 4 maanden lang binnen de EU gereisd worden, zolang de rabiësvaccinaties geldig zijn.

Het doel van uw reis dient ten allentijden aantoonbaar worden gemaakt aan de NVWA dierenarts middels bijvoorbeeld een inschrijvingsbewijs van een wedstrijd of show.

 

Specifieke regels voor Duitsland.

Voor het vervoeren van uw hond in Duitsland is geen specifieke wetgeving, maar geldt wel dat de lading, hieronder valt ook uw hond(en), het zicht en de bewegingsvrijheid van de bestuurder bij het rijden niet mag beperken en dat de lading geen gevaar mag vormen voor de bestuurder, inzittenden en andere weggebruikers. U riskeert bij het los of op de voorstoel vervoeren van uw hond een boete. Het is wel toegestaan uw hond middels een gordel, bench of reismand op de achterbank te vervoeren of in de kofferbak in een bench of achter een hondenrek of net.

 

Voor enkele hondenrassen en afstammelingen van deze rassen is het niet toegestaan Duitsland te betreden. Het betreft de volgende honden:

 

  • Pitbull-Terrier
  • American Staffordshire-Terrier
  • Staffordshire-Bullterrier
  • Bullterrier

 

Let op kruisingen en honden die hier veel uiterlijke kenmerken mee gemeen hebben zijn ook verboden om in te voeren in Duitsland. Op deze regels zijn enkele uitzonderingen. Die onder de link hieronder specifiek worden benoemd. Kort samen gevat. Honden van touristen die korter dan 4 weken in Duitsland blijven mogen wel mee en werk en hulphonden ook. Voor uitgebreide uitleg zie "www.zoll.de".

 

Hier vind u meer informatie over het invoeren of vervoeren van de rassen en afstammelingen hiervan in Duitsland "www.zoll.de".

 

Advies

Ondanks de onduidelijke regels over het vervoeren van honden in Duitsland is het toch aangeraden om uw hond vast te zetten aan een gordel, in een bench of achter een hondenrek. Er word in Duitsland streng gecontroleerd en de boetes kunnen hoog oplopen ondanks dat uw hond geen lading is ziet de politie dit wil zo.

 

Hondengordels

Autobench

Reisbenches
 

Let op: regels gelden ook als u op doorreis bent!
 

Reist u door een ander land onderweg naar Duitsland?

Bekijk hier de specifieke regels voor de volgende landen:

Frankrijk

Zwitserland

Spanje

Italië

Polen

Tsjechië

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »