Reizen met uw hond naar Frankrijk

  • Geplaatst op
  • Door Mark
  • Geplaatst in autobench
  • 0

Reizen met uw hond naar Frankrijk, wetten en regelgeving.

Lees voordat u op reis gaat met uw hond, of nog onderweg bent in Nederland, dit artikel. Gaat u op vakantie naar Frankrijk of komt u door Frankrijk op weg naar uw bestemming? Dan is het belangrijk om de wetten en regelgeving van Frankrijk met betrekking tot het reizen met honden te kennen.

 

Lees voordat u op reis gaat met uw hond, onderweg bent in Nederland of naar een bestemming in een land binnen de EU het volgende artikel met algemene informatie.

 

algemene informatie

                                                                                             

Wetten en regelgeving in Frankrijk

In Frankrijk gelden de standaard Europese voorschriften:

 

-Europees paspoort, een Europees paspoort voor gezelschapsdieren dient door een erkende dierenarts zijn ingevuld en dient in uw bezit te zijn als u naar of in het buitenland(EU) reist met uw hond.

 

-Elektronische chip, sinds juli 2004 is het verplicht uw hond te kunnen identificeren aan de hand van een chip of tattoo, sinds juli 2011 is het verplicht uw hond te kunnen identificeren als u in of naar het buitenland(EU) reist.

 

-Rabiës vaccinatie, uw hond dient aantoonbaar een geldige één of meerjarige rabiës vaccinatie te hebben gehad.

 

-Puppy’s, Het is niet toegestaan om honden jonger dan 3 maanden in te voeren. Omdat puppy’s pas vanaf 12 weken gevaccineerd mogen worden en er 21 dagen wachttijd geldt kunnen puppy’s pas  vanaf een leeftijd van 15 weken ingevoerd worden mits deze tijdig en aantoonbaar zijn gevaccineerd.

 

-Aantal honden, het is niet toegestaan om zonder geldige papieren 5 of meer honden te vervoeren in of naar het buitenland (EU).  Voor de wet- en regelgeving valt dit onder de categorie "commercieel verkeer". Instanties gaan ervan uit dat de honden zijn bedoeld voor de verkoop hiervoor gelden andere regels.

Reist u met 5 of meer honden door of naar een EU-land om deel te nemen aan bijvoorbeeld een wedstrijd of show dient u aantoonbaar te maken dat u valt onder de regeling voor niet-commercieel verkeer van gezelschapsdieren.


Hiervoor moet je als eigenaar een exportaanvraag indienen bij de NVWA: neem hiervoor bijtijds contact op via 0900-0388 (u betaald de gebruikelijke belkosten). De NVWA dierenarts komt binnen 24 uur voor vertrek bij je langs, controleert de honden en geeft dan een gezondheidsverklaring en een (Traces) certificaat af dat 4 maanden geldig is.
Er kan dan met die honden 4 maanden lang binnen de EU gereisd worden, zolang de rabiësvaccinaties geldig zijn.


Het doel van uw reis dient ten allen tijde aantoonbaar worden gemaakt aan de NVWA dierenarts middels bijvoorbeeld een inschrijvingsbewijs van een wedstrijd of show.

 

Specifieke regels voor Frankrijk.

Honden die qua bouw en uiterlijk lijken op de rassen Staffordshire terrier, American Staffordshire terrier(pitbull), Mastiff en Tosa maar geen door de FCI erkende stamboom hebben zijn verboden Frankrijk te betreden. Ook pitbulls en kruisingen van Boerboels, Staffordshire terrier, American Staffordshire terrier(pitbull), Mastiff en Tosa zijn verboden. Kijk voor meer informatie op https://agriculture.gouv.fr/

 

De invoer van honden van de volgende erkende rassen, dus mét erkende stamboom is, onder strikte voorwaarden, toegelaten: American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiler (als rashond én kruisingen van de Rottweiler). Deze stambomen moeten erkend zijn door het Franse ministerie van Landbouw. Bij twijfel kan dit worden gecheckt op de website "Société Centrale Canine". De voorwaarden die aan deze rassen gesteld worden, zijn zeer zwaar, er moet onder andere een Franstalige cursus en een gedragstest worden gedaan. Om die reden is het eigenlijk niet mogelijk om deze honden voor korte periode (vakantie) mee te nemen naar Frankrijk.

 

(Bron: Ambassade Frankrijk)

 

Advies

Ondanks dat het niet verplicht is in Frankrijk, is het toch sterk aan te raden dat als u met uw hond(en) naar Frankrijk reist u altijd een hondengordel, bench of reisbench gebruikt. Dit vergroot de veiligheid voor u, de inzittenden en uw hond(en) significant.

 

Hondengordels

Autobench

Reisbenches
 

Let op: regels gelden ook als u op doorreis bent!
 

Reist u door een ander land onderweg naar Frankrijk?

Bekijk hier de specifieke regels voor de volgende landen:

Zwitserland

Duitsland

Spanje

Italië

Polen

Tsjechië

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »