Reizen met uw hond naar Polen

  • Geplaatst op
  • Door Mark
  • 0

Reizen met uw hond naar Polen. Wetten en regelgeving

Polen

Gaat u op vakantie naar Polen? of komt u door Polen, op weg naar uw bestemming? Dan is het belangrijk om de wetten en regelgeving van Polen met betrekking tot het reizen met honden te kennen. Lees voordat u op reis gaat met uw hond, onderweg bent in Nederland of naar een bestemming in een land binnen de EU het volgende artikel met algemene informatie.

algemene informatie

 

Wetten en regelgeving in Polen

In Polen gelden de standaard Europese voorschriften:

Europees paspoort, een Europees paspoort voor gezelschapsdieren dient door een erkende dierenarts zijn ingevuld en dient in uw bezit te zijn als u naar of in het buitenland(EU) reist met uw hond.

 

Elektronische chip, sinds juli 2004 is het verplicht uw hond te kunnen identificeren aan de hand van een chip of tattoo, sinds juli 2011 is het verplicht uw hond te kunnen identificeren als u in of naar het buitenland(EU) reist.

 

Rabiës vaccinatie, uw hond dient aantoonbaar een geldige één of meerjarige rabiës vaccinatie te hebben gehad.

 

Puppy’s, Het is niet toegestaan om honden jonger dan 3 maanden in te voeren. Omdat puppy’s pas vanaf 12 weken gevaccineerd mogen worden en er 21 dagen wachttijd geld kunnen puppy’s pas  vanaf een leeftijd van 3 maanden ingevoerd worden mits deze tijdig en aantoonbaar zijn gevaccineerd.

 

Aantal honden, het is niet toegestaan om zonder geldige papieren 5 of meer honden te vervoeren in of naar het buitenland (EU).  Voor de wet- en regelgeving valt dit onder de categorie "commercieel verkeer". Instanties gaan ervan uit dat de honden zijn bedoeld voor de verkoop hiervoor gelden andere regels.

Reist u met 5 of meer honden door of naar een EU-land om deel te nemen aan bijvoorbeeld een wedstrijd of show dient u aantoonbaar te maken dat u valt onder de regeling voor niet-commercieel verkeer van gezelschapsdieren.

Hiervoor moet je als eigenaar een exportaanvraag indienen bij de NVWA: neem hiervoor bijtijds contact op via 0900-0388 (u betaald de gebruikelijke belkosten). De NVWA dierenarts komt binnen 24 uur voor vertrek bij je langs, controleert de honden en geeft dan een gezondheidsverklaring en een (Traces) certificaat af dat 4 maanden geldig is.
Er kan dan met die honden 4 maanden lang binnen de EU gereisd worden, zolang de rabiësvaccinaties geldig zijn.Het doel van uw reis dient ten allentijden aantoonbaar worden gemaakt aan de NVWA dierenarts middels bijvoorbeeld een inschrijvingsbewijs van een wedstrijd of show.

 

Specifieke regels voor Polen.

In Polen mag een hond niet voorin vervoerd worden maar verder gelden er geen speciale regels wat betreft het vervoeren van je hond in de auto. Het is natuurlijk erg verstandig om uw hond te vervoeren met extra veiligheidsmaatregelen zoals een gordel, bench of hondenrek. In Polen geldt er geen verbod op bepaalde hondenrassen, maar landen waar u doorheen reist op weg naar Polen kunnen hier wel een regelgeving voor hebben dus lees u goed in voordat u vertrekt om onnodige problemen te voorkomen.

Polen zijn echte hondenliefhebbers en zijn dan ook erg coulant wat betreft het loslopen van een hond. Alhoewel honden in de nationale parken verboden zijn, mogen ze gek genoeg wel overal komen in de natuurreservaten. In bossen en wandelgebieden staat het aangegeven of en wanneer je hond los mag lopen. In het voorjaar, maart tot en met mei, moeten honden altijd aangelijnd zijn omdat in deze periode de meeste dieren in het wild jongen krijgen. Zorg er altijd voor een lijn mee te nemen wanneer u met uw hond op pad gaat, het kan namelijk altijd zijn dat er mensen zijn die wel last ondervinden van een loslopende hond. Wanneer je met je hond naar een bos wilt gaan in Polen is het verstandig om een fluorescerende halsband bij uw hond om te doen, dit in verband met jagers. De kans is klein om in de uitgestrekte bossen een jager tegen te komen maar met een fluorescerende halsband is de kans aanzienlijk kleiner dat uw hond voor iets anders wordt aan gezien.

In het openbaar vervoer van Polen is een hond ook geen probleem. In de trein kan de hond met u meereizen voor de helft van een tweedeklas kaartje. De restauratiewagon, slaapwagon of couchette is de hond echter niet welkom. In de tram, bus of metro moet uw hond een muilkorf om maar mag hij verder zonder restricties mee voor de helft van de prijs van een normaal kaartje. Een hond meenemen in de taxi is doorgaans ook geen probleem maar is natuurlijk wel afhankelijk van de chauffeur.

 

Advies

Ondanks de onduidelijke regels over het vervoeren van honden in Polen is het toch aangeraden om uw hond vast te zetten aan een gordel, in een bench of achter een hondenrek. Er word in Polen streng gecontroleerd en de boetes kunnen hoog oplopen ondanks dat uw hond geen lading is ziet de politie dit wil zo.

 

Hondengordels

Autobench

Reisbenches
 

Let op: regels gelden ook als u op doorreis bent!

 

Reist u door een ander land op weg naar Polen?

Bekijk hier de specifieke regels voor de volgende landen:

 

Frankrijk

Zwitserland

Spanje

Italië

Duitsland

Tsjechië

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »