Autobench logo

Reizen met uw hond naar Tsjechië

Inleiding Reizen met uw hond naar Tsjechië. Wetten en regelgeving
Reizen met uw hond naar Tsjechië
Auteur: Mark 20-07-2021
Inhoud

Gaat u op vakantie naar Tsjechië of komt u door Tsjechië onderweg naar uw bestemming? Dan is het belangrijk om de wetten en regelgeving te kennen van Tsjechië met betrekking tot het reizen met honden Lees voordat u op reis gaat met uw hond, onderweg bent in Nederland of naar een bestemming in een land binnen de EU het volgende artikel met algemene informatie.

 

Algemene informatie

 

Wetten en regelgeving in Tsjechië

In Tsjechië gelden de standaard Europese voorschriften:

 

1. Europees paspoort

Een Europees paspoort voor gezelschapsdieren dient door een erkende dierenarts te zijn ingevuld en dient in jouw bezit te zijn als je naar of in het buitenland(EU) reist met jouw hond.

 

2. Rabiës vaccinatie

Uw hond dient aantoonbaar een geldige één of meerjarige rabiës vaccinatie te hebben gehad. Deze moet minimaal 21 dagen voor aankomst in het land van bestemming ingebracht zijn. Gelukkig komt rabiës (Hondsdolheid) in Tsjechië vrijwel niet voor maar door de wetgeving van Europa moeten alle dieren voordat ze gaan reizen hiervoor gevaccineerd zijn. 

 

3. Elektronische chip

Sinds juli 2011 is het verplicht jouw hond te kunnen identificeren als je binnen of naar Europa reist. Dit betekent dus dat je verplicht bent jouw hond te chippen. Dit gebeurd meestal wanneer de hond nog een puppy is. Controleer voordat je op reis gaat in de EU of de chip wel goed is geregistreerd. Staat de chip op de naam van het baasje, op jouw woonadres etc. Wanneer dit niet goed staat heeft de chip natuurlijk weinig zin. 

 

Hoe check je de chip?

 

  1. Zoek het chipnummer, Deze staat op het paspoort van uw hond of op de documenten van de dierenarts die u mee hebt gekregen bij het plaatsen van de chip.
  2. Zoek het chipnummer op in een dierendatabase, Nederland kent meerdere dierendatabases
  3. Controleer de gegevens, Staan de juiste gegevens gekoppeld aan het chipnummer? klopt jouw naam, thuisadres en telefoonnummer?
  4. Pas de gegevens wanneer nodig aan, Het wijzigen van de gegevens moet gaan via de dierendatabase. Op de website van PetBase staat het stappenplan vermeld.

 

Reizen met 5 of meer honden 

Het is niet toegestaan om zonder geldige papieren 5 of meer honden te vervoeren in of naar het buitenland (EU).  Voor de wet- en regelgeving valt dit onder de categorie "commercieel verkeer". Instanties gaan er dan automatisch vanuit dat de honden zijn bedoeld voor de verkoop en hiervoor gelden andere regels.


Reis jij met 5 of meer honden door of naar een EU-land om deel te nemen aan bijvoorbeeld een wedstrijd of show dan val je  onder de regeling voor niet-commercieel verkeer van gezelschapsdieren. Dit dien je te kunnen aantonen bij de instanties. Hiervoor moet je als eigenaar een exportaanvraag indienen bij de NVWA: neem hiervoor bijtijds contact op via 0800-0488. De NVWA dierenarts komt binnen 24 uur voor vertrek bij je langs, controleert de honden en geeft dan een gezondheidsverklaring en een (Traces) certificaat af dat 4 maanden geldig is. Er kan dan met die honden 4 maanden lang binnen de EU gereisd worden, zolang de rabiësvaccinaties geldig zijn.

 

Het doel van jouw reis dient ten allentijden aantoonbaar worden gemaakt aan de NVWA dierenarts middels bijvoorbeeld een inschrijvingsbewijs van een wedstrijd of show.(NVWA.nl)

 

Honden jonger dan 12 weken

Honden jonger dan 12 weken hoeven niet gevaccineerd te worden tegen rabiës, maar moeten vergezeld worden door de moeder. De moeder moet voldoen aan de eisen van het reizen door Europa dus: gechipt zijn, gevaccineerd tegen rabiës en een dierenpaspoort. Wanneer de moeder niet aanwezig is moet de pup beschikken over een dierenpaspoort en een schriftelijke verklaren dat het dier niet in aanraking is geweest met een ander dier dat besmet is met hondsdolheid. 

 

Specifieke regels voor Tsjechië

In Tsjechië mag een hond niet voorin vervoerd worden maar verder gelden er geen speciale regels wat betreft het vervoeren van je hond in de auto. Het is dus van belang dat het vervoer van jouw hond in Tsjechië veilig gebeurd. De meest veilige manier om dit te doen is middels een autobench in de kofferbak van jouw auto. Als je wilt weten welke bench in jouw auto past kun je onze autokiezer invullen. Naast het vervoeren in een hondenbench voor in de auto kun je dit ook doen door middel van een hondengordel, honden autostoel, kofferbak rek, reisbench of veiligheidsnet.

 

In Tsjechië geldt er geen verbod op bepaalde hondenrassen, maar landen waar je doorheen reist op weg naar Tsjechië kunnen hier wel een regelgeving voor hebben dus lees je goed in voordat je vertrekt om onnodige problemen te voorkomen. Wanneer jouw verblijf in Tsjechië langer duurt dan 3 maanden is een invoervergunning vereist. Bij vervoer per vliegtuig moet je 24 uur van te voren je komst aanmelden op het vliegveld. 

 

In Tsjechië zijn ze echte hondenliefhebbers. Honden zijn op een aantal uitzonderingen, priveterreinen en landbouwbedrijven, meestal overal welkom. In praag worden zelfs wedstrijden gehouden om het meest hondvriendelijke park. In bossen, bergen en heuvels mogen ze ook meestal loslopen mits ze onder appèl staan of anders staat aangegeven. Wanneer je met jouw hond de natuur in gaat is het verstandig om een fluorescerende halsband bij jouw hond om te doen. In Tsjechië mag er het hele jaar door gejaagd worden op dieren en met deze fluorescerende halsband is de kans kleiner dat jouw hond aangezien wordt voor iets anders.

 

Wanneer je samen met je hond gebruik wilt maken van het openbaar vervoer in Tsjechië ben je verplicht om een muilkorf bij jouw hond om te doen. In de trein, bus, tram en metro is jouw hond meenemen geen probleem. Doorgaans is de prijs van het kaartje voor jouw hond de helft van de prijs van een normaal kaartje. Wanneer je met jouw hond in de taxi wil reizen is het afhankelijk van de chauffeur of de hond mee mag of niet. 

 

Advies

Concluderend, als u met uw hond naar of door Tsjechië reist, is het cruciaal om goed voorbereid te zijn en op de hoogte te blijven van de geldende wetten en regelgeving. Zorg ervoor dat uw hond een geldig Europees paspoort heeft, een recente rabiësvaccinatie heeft ondergaan, en correct gechipt en geregistreerd is. Bij het vervoeren van uw hond in de auto is veiligheid essentieel; gebruik bij voorkeur een autobench. Daarnaast is het belangrijk om de regels van de landen waar u doorheen reist goed te kennen, aangezien deze kunnen verschillen. Tsjechië verwelkomt honden meestal overal, maar er zijn specifieke regels voor openbaar vervoer en langere verblijven. Met de juiste voorbereidingen kunt u zonder zorgen genieten van uw reis door of naar Tsjechië met uw trouwe viervoeter. Fijne reis!
 

 

Reist u door een ander land onderweg naar Tsjechië?

Bekijk hier de specifieke regels voor de volgende landen:

Frankrijk

Zwitserland

Spanje

Italië

Polen

Duitsland

 

Voor jóúw Hond.
Achteraf betalen als optie
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
ideal payment method mastercard payment method visa payment method paypal payment method in3 payment method bancontact payment method