Reizen met uw hond naar Tsjechië

Inleiding

Reizen met uw hond naar Tsjechië. Wetten en regelgeving
Reizen met uw hond naar Tsjechië
Auteur: Mark 20-07-2021

Inhoud

x

Gaat u op vakantie naar Tsjechië of komt u door Tsjechië onderweg naar uw bestemming? Dan is het belangrijk om de wetten en regelgeving te kennen van Tsjechië met betrekking tot het reizen met honden.

Lees voordat u op reis gaat met uw hond, onderweg bent in Nederland of naar een bestemming in een land binnen de EU het volgende artikel met algemene informatie.

algemene informatie

 

Wetten en regelgeving in Tsjechië

In Tsjechië gelden de standaard Europese voorschriften:

 

Europees paspoort, een Europees paspoort voor gezelschapsdieren dient door een erkende dierenarts zijn ingevuld en dient in uw bezit te zijn als u naar of in het buitenland(EU) reist met uw hond.

 

Elektronische chip, sinds juli 2004 is het verplicht uw hond te kunnen identificeren aan de hand van een chip of tattoo, sinds juli 2011 is het verplicht uw hond te kunnen identificeren als u in of naar het buitenland(EU) reist.

 

Rabiës vaccinatie, uw hond dient aantoonbaar een geldige één of meerjarige rabiës vaccinatie te hebben gehad.

 

Aantal honden, het is niet toegestaan om zonder geldige papieren 5 of meer honden te vervoeren in of naar het buitenland (EU).  Voor de wet- en regelgeving valt dit onder de categorie "commercieel verkeer". Instanties gaan ervan uit dat de honden zijn bedoeld voor de verkoop hiervoor gelden andere regels.

Reist u met 5 of meer honden door of naar een EU-land om deel te nemen aan bijvoorbeeld een wedstrijd of show dient u aantoonbaar te maken dat u valt onder de regeling voor niet-commercieel verkeer van gezelschapsdieren.

Hiervoor moet je als eigenaar een exportaanvraag indienen bij de NVWA: neem hiervoor bijtijds contact op via 0900-0388 (u betaald de gebruikelijke belkosten). De NVWA dierenarts komt binnen 24 uur voor vertrek bij je langs, controleert de honden en geeft dan een gezondheidsverklaring en een (Traces) certificaat af dat 4 maanden geldig is.
Er kan dan met die honden 4 maanden lang binnen de EU gereisd worden, zolang de rabiësvaccinaties geldig zijn.

Het doel van uw reis dient ten allentijden aantoonbaar worden gemaakt aan de NVWA dierenarts middels bijvoorbeeld een inschrijvingsbewijs van een wedstrijd of show.

 

Puppy’s,

mogen Tsjechië in en jonge pups hoeven niet gevaccineerd te worden tegen rabiës, maar:

Moeten vergezeld worden door de moeder, van wie het nog afhankelijk is, of de fokker of de eigenaar moet een verklaring opstellen, dat de pup tot aan de reis is opgegroeid op de geboorteplek en niet in contact is geweest met dieren die mogelijk besmet waren met rabiës. Voor invoer uit alle EU-landen en alle geregistreerde derde landen heeft men een algehele ontheffing nodig.

 

Specifieke regels voor Tsjechië

In Tsjechië mag een hond niet voorin vervoerd worden maar verder gelden er geen speciale regels wat betreft het vervoeren van je hond in de auto. Het is natuurlijk erg verstandig om uw hond te vervoeren met extra veiligheidsmaatregelen zoals een gordel, bench of hondenrek. In Tsjechië geldt er geen verbod op bepaalde hondenrassen, maar landen waar u doorheen reist op weg naar Tsjechië kunnen hier wel een regelgeving voor hebben dus lees u goed in voordat u vertrekt om onnodige problemen te voorkomen.

 

Wanneer uw verblijf in Tsjechië langer duurt dan 3 maanden is een invoervergunning vereist. Bij vervoer per vliegtuig moet je 24 uur van te voren je komst aanmelden op het vliegveld. 

 

In Tsjechië zijn ze echte hondenliefhebbers. Honden zijn op een aantal uitzonderingen, priveterreinen en landbouwbedrijven, meestal overal welkom. In praag worden zelfs wedstrijden gehouden om het meest hondvriendelijke park. In bossen, bergen en heuvels mogen ze ook meestal loslopen mits ze onder appèl staan of anders staat aangegeven. Wanneer u met uw hond de natuur in gaat is het verstandig om een fluorescerende halsband bij uw hond om te doen. In Tsjechië mag er het hele jaar door gejaagd worden op dieren en met deze fluorescerende halsband is de kans kleiner dat uw hond aangezien wordt voor iets anders.

 

Wanneer je samen met je hond gebruik wilt maken van het openbaar vervoer in Tsjechië bent u verplicht om een muilkorf bij uw hond om te doen. In de trein, bus, tram en metro is uw hond meenemen geen probleem. Doorgaans is de prijs van het kaartje voor uw hond de helft van de prijs van een normaal kaartje. Wanneer u met uw hond in de taxi wil reizen is het afhankelijk van de chauffeur of de hond mee mag of niet. 

 

Advies

Ondanks de onduidelijke regels over het vervoeren van honden in Tsjechië is het toch aangeraden om uw hond vast te zetten aan een gordel, in een bench of achter een hondenrek. Er word in Tsjechië streng gecontroleerd en de boetes kunnen hoog oplopen ondanks dat uw hond geen lading is ziet de politie dit wil zo.

 

Hondengordels

Autobench

Reisbenches
 

Let op: regels gelden ook als u op doorreis bent!
 

Reist u door een ander land onderweg naar Tsjechië?

Bekijk hier de specifieke regels voor de volgende landen:

Frankrijk

Zwitserland

Spanje

Italië

Polen

Duitsland

 

Voor jóúw Hond.
Achteraf betalen als optie
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Betaalmethoden ideal payment method maestro payment method mastercard payment method visa payment method american express payment method paypal payment method klarna payment method bancontant payment method