Autobench logo

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een puppy?

Inleiding

Het besluit om je gezin uit te breiden met een puppy is een erg leuke en opwindende beslissing maar is ook een besluit om goed over na te denken. Er komt veel bij kijken. In dit blog vertellen wij waar je zoal rekening mee moet houden.
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een puppy?
Auteur: Marina Vink 21-03-2024

Inhoud

Het besluit om je gezin uit te breiden met een puppy is een erg leuke en opwindende beslissing maar is ook een besluit om goed over na te denken. Het is niet hetzelfde als het kopen van bijvoorbeeld een nieuwe fiets. Er komt veel bij kijken. 
 
Allereerst is het belangrijk om te kijken welke soort hond goed bij je past. De voorkeur voor een bepaald ras omdat je deze erg mooi vindt, is niet altijd de beste keuze voor jouw situatie. Een Husky in een klein appartement is bijvoorbeeld niet aan te raden voor u of voor de hond. Ook heeft dit ras een intens jachtinstinct en is daarom minder geschikt om bijvoorbeeld samen te leven met konijnen en kippen. 
Ben je niet een echte wandelaar, dan is een actief ras zoals een border collie niet echt de hond voor jou en kun je beter gaan voor een rustiger ras.  
Online kun je diverse testen doen om erachter te komen welk ras goed bij jouw situatie past. 
Mocht u een keuze hebben gemaakt voor een bepaalde hond is het altijd slim om goed onderzoek te doen. Zo zijn er bepaalde rassen die gepaard gaan met erfelijke ziektes of gezondheidsproblemen.  Lees je dus goed in. 

De volgende stap is kijken waar je de pup aan wilt schaffen. 
Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten als je een jong hondje koopt. Je wilt natuurlijk niet een puppy aanschaffen van een handelaar die bijvoorbeeld het dierenwelzijn niet goed op orde heeft.   
Het beste is om een puppy aan te schaffen bij een betrouwbare fokker of uit een erkend asiel. Gerenommeerde fokkers zullen zorgen voor de gezondheid en het welzijn van de puppy’s en zal de juiste medische controles en vaccinaties verstrekken.  
Om te voorkomen dat je met een broodfokker te maken hebt, kun je er op letten dat de moeder van het nestje aanwezig is. Een pup krijgt afweerstoffen via de moedermelk. Pas na 6 tot 15 weken kan een pup deze afweerstoffen zelf aanmaken. Daarom is het belangrijk dat een pup minimaal 7 weken bij de moeder blijft.  
 
Een hondje kopen op bijvoorbeeld marktplaats of bij de buren kan ook, maar wees je dan wel bewust van eventuele risico’s. Misschien een éénmalig nestje of was het loopse teefje even op onderzoek uit met als resultaat een schattig nestje, dan hoeft dit niet te betekenen dat je een risicovolle pup koopt. Koop alleen een pup bij mensen die net zo omgaan met hun huisdier als jezelf zou doen! Overleg goed over de inentingen en medische controles. 
 
Pups mogen wettelijk pas na 7 weken bij hun moeder weg. Het is voor de opvoeding belangrijk dat ze in deze periode moedermelk drinken en alles van hun moeder kunnen leren. Ze leert hun bijvoorbeeld hoe te spelen, zachtjes te bijten en wat normaal honden gedrag is.  
Daarom is het ook belangrijk om, tijdens het bezoek, te kijken hoe de moeder zich gedraagt. Een teefje zal beschermend zijn over haar pups maar mag niet agressief of angstig zijn. Dit omdat de pups erg leergierig zijn richting hun moeder. 

puppy banner
 
Ook een punt om te controleren is of de pup gechipt en geregistreerd is en of de hond een paspoort heeft. Dit is wettelijk verplicht. Je kunt dit laten controleren door een dierenarts. Het is strafbaar als u een hond koopt die niet is geregistreerd en geen chip of paspoort heeft. 
 
Nadat u de hond heeft gekocht, geeft u aan in het registratie portaal dat u de nieuwe eigenaar bent. De vorige eigenaar moet zelf aan het portaal doorgeven dat de hond niet meer van hem is. U hoeft niet te wachten tot de vorige eigenaar de hond heeft afgemeld. Ook wijzigingen zoals een verhuizing moet u altijd doorgeven in het portaal.  
 
Chippen en registreren is belangrijk voor verschillende redenen.  
Zoals al benoemd is dit wettelijk verplicht. Kwaadwillende fokkers en handelaren verkopen vaak zieke honden met vervalste papieren. Chippen en registreren moet dat voorkomen. Maar mocht uw hond weglopen dan is deze chip ook handig. Hieruit kunnen uw gegevens gehaald worden om zo uw hond weer bij u terug te krijgen. Ook heeft u deze gegevens nodig bij het afsluiten van een huisdierenverzekering. 
 
Daarmee komen we ook bij het volgende punt waar je over na kan denken bij het aanschaffen van een pup. De financiële kant. Hoeveel een puppy kost hangt erg af van het ras en de stamboom. Maar ook na de aanschaf zal een pup een bedrag gaan kosten iedere maand. Denk hierbij aan voeding, de dierenarts, training en andere benodigdheden zoals een goede (auto)bench en accessoires. Ook is het overwegen van een huisdieren- en ziektenkosten verzekering voor je hond iets waar je naar moet kijken om eventuele onverwachte medische kosten te dekken. Zorg ervoor dat je budget ruimte heeft voor deze kosten. 
 
Een laatste en misschien wel het belangrijkste punt is: Tijd en toewijding. 
Het opvoeden van een puppy kost veel tijd en geduld. Zorg ervoor dat je het nieuwe lid van je gezin genoeg aandacht kan geven en daar genoeg tijd voor hebt. Samen spelen of op cursus gaan zijn bezigheden die veel van je tijd kosten. 
 
Ben je een reislustig type? dan is het goed om vooraf erover na te denken wat je dan met je hondje gaat doen. Is er iemand die voor het beestje kan zorgen of misschien kan hij mee? Het nemen van een hond is een verbintenis voor vele jaren dus neem de tijd om zorgvuldig te overwegen of je klaar bent voor deze verantwoordelijkheid.  

 
Na al deze serieuze punten zijn er natuurlijk ook heel veel leuke pluspunten voor het nemen van een pup. De pup zal een gezellige en emotionele steun zijn in uw dagelijkse leven. Honden staan bekend om hun onvoorwaardelijke liefde en loyaliteit.  
Honden hebben dagelijkse beweging nodig en zullen u dus ook stimuleren vaker naar buiten te gaan. Samen wandelen en spelen kan echt een verrijking zijn in uw leven.  
Ook werkt het hebben van een hond stress verlagend. 
De band die u samen opbouwt is gekoppeld aan een verlaging van het stresshormoon cortisol en een toename van het gelukhormoon oxytocine.  
Ook kan een hond u veiligheid en bescherming bieden. Wel verschilt dit beschermende gedrag een beetje per ras.  
 
Kortom, het hebben van een hond kan een verrijking zijn in uw leven. De band tussen mens en hond is uniek en liefdevol! 

Voor jóúw Hond.
Achteraf betalen als optie
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
ideal payment method mastercard payment method visa payment method paypal payment method in3 payment method bancontact payment method